Menu Icon Search
Close Search

Test Your Guideline Knowledge

Created June 15, 2017 by Guideline Central
Share

Last month we introduced you to SDN Partner Site, Guideline Central and discussed why clinical guidelines are important to you both as a student and as a medical professional. Now it’s time to test your guideline knowledge! What do you know about cardiovascular risk assessment, adult sinusitis and constipation? Here’s a short quiz to test your knowledge. Need help? Use this link to gain access to 15 free guideline summaries.

Cardiovascular Risk Assessment & Recommendations 

1. Pool Cohort Equations predict a 10-year risk for a first hard ASCVD event should be used for what race and age demographic?
A. Hispanic and non-Hispanic Whites, 35-65 years of age
B. African Americans, 45-79 years of age
C. Hispanic African Americans and non-Hispanic Whites, 40-79 years of age
D. Hispanic and African Americans, 55-79 years of age

2. What are some risk factors of cardiovascular disease?
A. Smoking
B. Obesity
C. Uncontrolled Stress
D. All of the above

3. Assessing 30-year or lifetime ASCVD risk based on traditional factors may be considered in adults 20-59 years of age who are free from ASCVD and are not at high short-term risk.
A.True
B. False

Adult Sinusitis

4. Acute bacterial rhinosinusitis  (ABRS) is a nasal and sinus infection caused by, or presumed to be caused by, bacterial infection. A clinician should diagnose ABRS when?
A. Symptoms or signs of ARS fail to improve within 10 days or more beyond the onset of upper respiratory symptoms
B. Symptoms or signs of ARS worsen within 10 days
C. Both A & B

5. Sinusitis affects about ____ adults in the United States, resulting in over ¬¬-30 million annual diagnoses
A. 1 in 8
B. 1 in 4
C. 1 in 6
D. 1 in 12

6. More than 1 in 5 antibiotics prescribed in adults are for sinusitis, making it the ____ most common diagnosis responsible for antibiotic therapy.
A. 1st
B. 3rd
C. 5th
D. 8th

7. Most cases of acute rhinosinusitis are caused by ______ associated with the common cold.
A. Bacterial infections
B. Sinus infections
C. Viral Infections
D. All of the above

8. About 20 million cases of presumed acute bacterial rhinosinusitis (ABRS) occur annually in the United States, rendering it one of the most common conditions encountered by clinicians.
A. True
B. False

Constipation

9. Which of the following is NOT a definition of constipation?
A. Infrequent bowel movements, typically fewer than 3 per week and persistent
B. A feeling of complete evacuation
C. Abdominal discomfort, bloating, and distention

10. In a review of the scientific evidence, researchers found that constipation might lead to which of the following:
A. Anal Cancer
B. Anal Fissure
C. Anal Warts
D. Colonic conditions and urologic disorders

Need help? SDN members get access to 15 free guidelines from Guideline Central.

*An SDN Partner Site, Guideline Central is a separate entity from SDN and has a separate privacy policy. Any information you provide on their website will fall under Guideline Central’s private policy.

Answer Key:

1. C
2. D
3. A
4. C
5. A
6. C
7. C
8. A
9. B
10. D

// Share //

// Recent Articles //

  • Medical, +1 MORE
  • Q&A with Dr. Ali Wong, Plastic Surgery Resident and Creator of Sketchy Medicine

  • Posted October 17, 2017 by Gloria and Chigozie Onwuneme
  • Dr. Ali Wong is a plastic surgery resident in Nova Scotia, Canada and creator of the website Sketchy Medicine, in which she shares graphical representations of various medical concepts. Dr. Wong received her Bachelor of Science with Honours in Neuroscience (2009) and her MD (2013) at Dalhousie University. Following initial year in residency, she went...VIEW >
  • Four Ways to Practice Teaching as a Medical Student

  • Posted October 16, 2017 by Jacob Adney
  • During the first years of medical school, we are taught a huge volume of material, covering basic sciences and organ systems. It is not until our clinical rotations that we truly begin to experience medicine in real time. Over our clinical years, we learn how to become comfortable with patients and help them become comfortable...VIEW >
  • Planning Now for MD Happiness

  • Posted October 13, 2017 by The Short Coat Podcast
  • Can You Plan Now for Happiness Later? Once you’re on the path to doctorhood, it can be hard to step off. You’ll probably be happy…but what if you find out you’d rather just skate? Sure, you’re making money, you’re an important part of the medical profession, you’ve got this under control…but there’s something missing: happiness,...VIEW >
  • Quiz of the Week: Do you recognize this chest abnormality?

  • Posted October 13, 2017 by Figure 1
  • A 30-year-old male presents to his new family physician for a routine physical. He reports being in good health, but has some cosmetic concerns about a chest abnormality he’s had since he was a child. On examination, he has a high-riding left scapula and his left pectoral muscle appears to be absent. Which of the...VIEW >
  • What Medical Schools Are Looking For: Understanding the 15 Core Competencies

  • Posted October 12, 2017 by AAMC Staff
  • When you think about how medical schools will evaluate your application, it can seem like a mystery. What will an admissions committee look at first? How are experiences that are not related to health care viewed or evaluated? How do you explain a personal circumstance that may have led to poor grades during an academic...VIEW >
  • How Do I Know Which Medical School is Right for Me?

  • Posted October 11, 2017 by Cassie Kosarek
  • Receiving multiple admissions offers to medical school can be both thrilling and daunting for prospective medical students. For many applicants, the simple goal is to get into medical school; a scenario in which one has to choose between multiple programs is simply not considered. But for a fraction of admitted medical students, juggling the pros...VIEW >
  • What are Gallstones?

  • Posted October 10, 2017 by Open Osmosis
  • What are gallstones? Gallstones are solid stones that are produced in the gallbladder when there’s an imbalance in the composition of bile. The main types of gallstones are cholesterol stones, bilirubin stones, and brown stones. This video discusses the pathophysiology and known mechanisms of formation for each type of gallstone in the gallbladder, as well...VIEW >

// Forums //